AEF immo meets Dryplan
De herfst komt eraan. Het begin van een seizoen met veel regen en meer binnen zitten. Plots merk je vocht op in je woning. Hoe komt dat vocht daar en wat kan je eraan doen? AEF immo sprak met Tim van Dryplan om alles te weten te komen over vocht en hoe Dryplan dit zelf aanpakt.
Welke soorten vocht zijn er?
Vocht kan je in verschillende categorieën opdelen. Je hebt opstijgend vocht, condens vocht, vocht in de kelder en doorslaand vocht.
Het meest voorkomend probleem is opstijgend vocht. Wanneer het vocht op de muur tot maximaal 1 meter hoogte zichtbaar is, spreken we van opstijgend vocht. Het komt vooral voor in oudere huizen of appartementen die gebouwd zijn voor 1975. Het vocht komt dan via de ondergrond in je muren terecht.
Condens vocht komt vaak voor in slecht verluchte ruimtes of in woningen zonder ventilatiesysteem. Het ontstaat wanneer je een douchte neemt, kookt, je was binnen droogt of zelfs ademt. Wanneer dat gevormd vocht niet naar buiten kan, blijft het in je woning en wordt het condens vocht.
Vocht in de kelder kan zowel als oorzaak zijn dat er vocht door de vloer komt als door de muur.
Als laatste hebben we doorslaand vocht. Dit soort vocht komt binnen door bv. slaande regen tegen je woning en lekken in je muren of daken waardoor het vocht naar binnen kan komen.
Zo spoor je vocht zelf op.
Er zijn verschillende indicaties waardoor jezelf kan opmerken dat je mogelijk vocht in je woning hebt. Een muffe geur is de eerste indicatie dat er zich vocht bevindt. Druppels op de binnenkant van je vensters en vochtdruppels op de spiegel kunnen ook vocht aangeven. Dan zijn er nog de opvallendere indicaties zoals behangpapier dat los komt, zoutafvorming op je geverfde muren, een witte lijn op de muur of schimmelplekken. Het meest duidelijk zijn grote plassen in bv. de kelder.
Gevolgen voor je gezondheid.
Wanneer je vocht niet op tijd aanpakt, kan het ook gevolgen hebben voor je gezondheid. Er is een relatie tussen klachten van allergie en vocht in je woning hebben. Vocht is slecht voor de luchtwegen. Vooral mensen met luchtwegenaandoeningen kunnen meer klachten krijgen door te veel vocht. Schimmels en ongedierte die veroorzaakt worden door vocht zijn ook slecht voor je gezondheid.
5 tips om vocht te voorkomen in je huis.
1 Alle ruimtes van je huis goed verluchten;
– Je kan je woning goed verluchten door 1 keer per dag voor een langere tijd de ramen te openen.
2 Een goed ventilatiesysteem hebben;
– Verluchten en ventileren zijn niet hetzelfde. Verluchten kan je door de ramen van je huis regelmatig voor een langere tijd open te zetten zodat de lucht van binnen naar buiten kan. Ventileren is het voortdurend verversen van lucht in je woning. Er zijn verschillende ventilatiesystemen zoals systeem B, C en D waardoor een huis goed geventileerd wordt. Dryplan kan hier ook voor zorgen.
3 Tijdens de verkoop van je huis of appartement de verwarming afzetten;
– Doordat het voor een te lange tijd te koud wordt in je woning, ontstaat er condens op de koudebruggen.
4 Gebruik de dampkap tijdens het koken;
– Wanneer je de dampkap telkens gebruikt tijdens het koken kan gecreëerd vocht direct naar buiten en blijft dit niet hangen in je woning.
5 Droog je was zoveel mogelijk buiten of in een verluchte ruimte;
– Wanneer je je was vaak binnen laat drogen, ontstaat er in dezelfde ruimte te vaak te veel condens. Dit kan ook weer leiden tot vocht.
Hoe gaat Dryplan te werk?
Wanneer je denkt of opmerkt dat er vocht in je woning is, kan je Dryplan aanspreken. Een vochtexpert van Dryplan komt altijd ter plaatse om een professionele vochtmeting uit te voeren en een correcte diagnose te stellen. De vochtexpert kan ter plaatste al een offerte opmaken zodat je direct weet wat de kostprijs is van de behandeling. Dryplan gaat daarna snel aan de slag om het vochtprobleem op te lossen.
Dryplan werkt ook met vloer-en wanddrainages. Met deze drainages kan zelfs de vochtigste kelder drooggemaakt worden met een afwerking naar keuze. De meerwaarde bij een verkoop van de woning is heel groot.
Wist je ook dat je een premie kan aanvragen om vocht te laten behandelen in je huis of appartement?
Een vochtbehandeling bij Dryplan komt in aanmerking voor de Vlaamse renovatiepremie. Deze premie bedraag 20% of 30% van het factuurbedrag (afhankelijk van je inkomen). Dit is mogelijk bij een minimaal factuurbedrag van €2500.
Kijk zeker eens op de website van Dryplan https://www.dry-plan.be/nl en neem contact op om de juiste vochtdiagnose te ontvangen.