2023-11-02

Asbest thuisbest?

Asbest thuisbest?

Dat dachten ze in 1945 toen asbest in België werd ontdekt om te gebruiken bij het bouwen van huizen. Op zich niet zo gek want asbest is brandwerend, goedkoop, slijtvast en geeft een goede isolatie. Tot met studies aan het licht kwam dat asbest heel schadelijk is voor de gezondheid en het verboden werd te gebruiken.
Vanaf 23 november 2022 is het verplicht een asbestattest te hebben bij de verkoop van uw woning of appartement.
A2advies kwam langs op kantoor om ons alles te vertellen over asbest en wat blijkt ‘Asbest is toch niet zo thuisbest’.

 

Wat is asbest precies?

Asbest is eigenlijk een gesteente. Dit gesteente bevat mineralen met daarin de asbestvezels.
Er zijn 6 soorten asbest waarvan er 3 courant werden toegepast, zijnde (chrysotiel, amosiet en crocidoliet). Asbest wordt ingedeeld in 3 soorten categorieën. Zijnde hechtgebonden: asbest dat verwerkt zit in een bindmiddel (of matrix). Semi-hechtgebonden: in oorsprong hechtgebonden toepassingen die door verwering aangetast zijn waardoor vezels bloot komen te liggen. Losgebonden asbest (of niet hechtgebonden) bevatten weinig of geen (spuitasbest) bindmiddel en bevatten tegelijkertijd hoge concentraties aan asbest.
1.Hecht gebonden asbest is vaste asbest en is verwerkt in andere materialen.
Je kan hechtgebonden asbest terugvinden in golfplaten, leien, riolering, schouwen en valse plafonds.
2.Semi-gebonden asbest is hecht gebonden asbest in slechte staat. Hierbij liggen de asbestvezels aan de oppervlakte. Dit kan directe vervuiling van de grond, het water en de lucht veroorzaken.
3.Niet hecht-gebonden asbest is de laatste variant. Hierbij zijn de asbestvezels niet vast gemaakt aan ander materiaal. Je kan deze soort asbest terugvinden in leidingisolatie, elektrische kabels en snoeren, kacheluitlaten, vinyl vloerbekleding en pakkingsmateriaal.

 

Evolutie asbest

Asbest werd decennialang gebruikt in talloze bouw- en materiaaltoepassingen waarvan de productie pas in 1998 verboden werd. Asbesthoudende goederen werden gebruikt tot 2001. In alle gebouwen die voor 2001 gebouwd werden, kan er mogelijk asbesttoepassingen gevonden worden.
Vanaf 16/03/2006 zijn werkgevers verplicht een asbestinventaris op te stellen zodat de werknemers hierover geïnformeerd zijn. Het asbestattest is vanaf 23 november verplicht bij verkoop (en verhuur) van woningen en gebouwen gebouwd voor 2001. Tegen 2032 zouden alle asbesttoepassingen aanwezig in Vlaanderen in kaart gebracht moeten zijn. Dit wil zeggen dat bij ieder gebouw, gebouwd voor 2001 een inventaris aanwezig moet zijn.

 

Invloed gezondheid

Wanneer asbest vrijkomt, zweven er kleine vezeltjes door de lucht. Die lucht kunnen we inademen. Wanneer de asbestvezels ingeademd worden, zullen deze in de longblaasjes terechtkomen. Hier zijn ze gevaarlijk. Een te grote blootstelling aan asbestvezels kan ziektes zoals asbestose en longkanker veroorzaken.

 

Wanneer heb je een asbestinventarisatie nodig?

Wanneer je een woning, appartement of gebouw wilt verkopen, heb je vanaf 23 november een asbestinventars nodig. Dit is een visuele asbestinventaris.
Deze inventaris is 10 jaar geldig of 5 jaar indien er één of meerdere materialen met een hoog risico aanwezig zijn. Indien de toestand van het gebouw binnen 1 jaar na de vaststelling verandert, is er een actualisatie nodig. Een visuele asbestinventaris geeft een beschrijving van alle zichtbare asbestverdachte en asbesthoudende materialen. Verborgen asbesthoudende materialen blijven hierbij onopgemerkt. Een asbestinventaris van de gemeenschappelijke delen zoals in een appartementsgebouw is verplicht vanaf 1/05/2025.

 

Hoe pakt A2advies dit aan?

A2advies is een door OVAM erkend asbestinventarisatiebureau. Zij volgen dus alle eisen die de overheid heeft opgelegd i.v.m. het opmaken van een asbestinventaris.
A2advies brengt d.m.v. een inventarisatie alle risicovolle asbesthoudende toepassingen in kaart. Dit doen ze door verschillende stappen te volgen.
1. Vooronderzoek: Ze gaan de analyse inplannen en kijken of er voorgaande inventarissen aanwezig zijn.
2. Inspectie: Een deskundige van A2advies doet een visuele inspectie op locatie en beoordeeld toepassingen op asbesthoudendheid op basis van kennis en expertise. Toepassingen die visueel niet kunnen worden uitgesloten als zijde asbestvrij zullen worden bemonsterd. Deze monsters worden aangeleverd in een labo waar de asbesthoudendheid wordt bepaald. (dit wordt niet gezien als destructief onderzoek, maar als schade inherent aan monstername).
Ingesloten en bedekte materialen vallen buiten het inspectiegebied van de deskundige en worden niet opgenomen in de inventaris.
3. Rapportage: Ze bundelen alle waarnemingen en laboresultaten met de monsters in een verslag.
4. Offerte verwijdering: A2advies levert het verslag af en maakt indien gewenst een offerte voor de verwijdering van de asbest.
Je kan A2advies via hun website https://a2advies.be/ raadplegen of alvast contacteren via hun telefoonnummer +32 33 75 09 93 of via mail info@a2advies.be

 

 

Gerelateerde artikels